ENSO ÜZERİNE: POLİTİKA VE ANARŞİ
Şekil şekildir, boşluk da boşluk. Siz de sizsiniz.
İnsanların oluşturduğu çemberlerin kısıtlayıcılığı üzerine düşünürken, Bora Ercan’ın Jnana Eğitimi’nde tanıştığım 'enso' geldi aklıma. Zen Budizmi’nde kullanılan enso, bir ya da iki fırça darbesiyle çizilen ve özgür zihnin, bedenin yaratmasına izin vermesini ifade eden bir figür. Kapanmamış bir çember...
Çok dertliyiz ve dertli olma hali çare aratıyor. En popüler çare de bir çembere dahil olmak. Çemberin içindeki boşluğa girince, o çemberin hazır düşünme yöntemleri güven veren bir alana dönüştürüyor boşluğu. Politika, din, teknoloji hep böyle çemberler. Boşluk giderek doluyor, doldukça ağırlaşıyor, ağırlaştıkça yeni dertler yaratıyor eskilere ek olarak.
Politika çemberinin kısıtlayıcılığı bugünün Türkiye’sinde özellikle gençler tarafından fark edilmesi zor bir durum. İktidara karşı konumlanmamak aklın sınırlarının ötesinde görünüyor. Konumlandığınız anda köleliğe karşı bir muhalefet başlatmış oluyorsunuz. Artık çemberin içindesiniz, çok haklı sebepleriniz var ve saldırı geldikçe kendinizi korumak için ya savunmanızı güçlendirmeniz ya da karşı saldırıya geçmeniz gerekiyor. O çemberin içinde oluyor ne oluyorsa ve orada kaldıkça boşluk daralıyor.
O oyunu oynadıkça, kazanmak istediğinizi kazandığınızda bile ancak iktidar ile yer değiştirmeyi başarabilirsiniz. İşte bunu fark eden çemberden çıkış anahtarını cebinde bulabilir.
Yoga, doğası enso yaratmaya elverişli ama mevcut kültürün içinde bir çembere dönüşmeye uygun bir yapıya sahip. Düşük enerjili ve/veya asosyal insanların az sayıda, yüksek enerjili ve/veya sosyal insanların çok sayıda çemberle geçindiği mevcut oluş halinde, yoga çemberlerden bir diğeri olacak özelliklere sahip. Daha mutlu, alternatif bir yaşam vaat ederken kendi içinde iktidarlar, takipçiler ve muhalifler yaratabiliyor.
Yoga, işe yaramayan düşünceler başta olmak üzere, yüklerden arınmayı öğütler. İkilikleri birleştirmek için ve daha büyük birleşmeler için daha büyük ikiliklerden arınmaya bir araçtır. Enso gibi yoga da tek boşluğa sahip; içeride ve dışarıda iki boşluk yok. Doldurulacak bir boşluğu da yok. Enso gibi şaşırtıp düşünmeye teşvik eder ama çember gibi eğitime çağırmaz insanı.
Anarşi kelimesi Yunanca anarkhos kelimesinden gelir. Anarkhos 'şefi olmayan' demek. Bugünün rezil hallerinden çıkmak için, olunabilecek her alanda anarşist olmak çok değerli. Yogada anarşist bir örgütlenme mümkün: insanların sadece nefeslerini izlemek için bir araya geldiği, şefi olmayan bir örgütlenme... Her çemberi içine alabilecek boşluğa sahip ama kendisi çember olmayan bir örgütlenme...
Çember olma ihtimalini gördüğünde bir kişilik yer açan bir örgüt, ensovari bir örgüt, çemberlerin yükünden kurtulmak, sağlıklı düşünebilmek için bir araya gelinen bir örgüt ,bir anarşist örgüt hayal ediyorum....
Buda’nın dediği gibi: "Yürüdüğün yoldan önemlisi, kimlerle yürüdüğündür."
TÜM YAZILAR