BİR DERSİN ANATOMİSİ II: ASANALAR
Dersin başlangıcı zihni ve bedeni sakinleştirmeye ayrılır demiştik. Dersin devam eden bölümünde, bir saatten uzun bir süre boyunca asanalara yer verilir. Tüm bu asanalar bizim kendimiz üzerinde çalışmamızdır. Yoga bizi karanlıktan aydınlığa çıkaran bir rehberdir, bize ışık tutar, yolu gösterir. Ancak o yolda yürüyecek olan biziz. İşte yol metaforuyla temsil edilen bu süreçteki yürüme, içsel yolculuğu, içsel çalışmayı, öz üzerinde çalışmayı ifade eder.
Dersin en uzun bölümü asanalara ve bedenden yola çıkarak içe dönüşü sağlamaya ayrılmıştır. Yoga yolunda, sonraki ve belki de en yoğun aşama ise öz özerinde çalışmaktır.
Bir yoga dersinde onlarca asanada kalırız. Asanaların esas amacı kendimize bakmaktır. Her bir asana ve asanada kalış süresi bizim kendimize odaklanmamız için tasarlanmış küçük odacıklardır. Bedenden yola çıkarak bizi uyarır asana. Çünkü fizik beden bunun için en etkili araçtır.
Kolunuz bir yerde, bacağınız bir yerde, düşünseniz aklınıza gelmeyecek bir poza girdiğinizde, oturduğunuz yerde yapmanız çok daha zor olan bir şeyi yaparsınız; bedeninizde olup bitene bakarsınız. Bir yerlerde öyle bir kas esniyordur ki, hem o esnemeyi hissetmek hem de sağlıklı bir şekilde sürdürmek için duruşta hâkimiyetinizi korumak zorunda kalırsınız.
Bilmeden hâkimiyet kurulmaz. Hâkimiyet kurmak için ne olup bittiğini anlamanız gerekir ve bunun için kendinize bakmak zorundasınız. İşte yoga burada başlar. Asana sizi uyarmıştır. Başka türlü zihnin dikkatini bedeninize, kendinize getirememiş olabilirsiniz ama işte asana bunu başarır. Bu başarı sizindir çünkü o asanada durma iradesi sizdedir. Sizde zaten kendine bakma, içe dönme iradesi vardı ve şimdi zihin de bu iradeye ortak olmuş oldu. İşte zihni hem sakinleştirdiniz, hem de terbiye ettiniz.
Yoga öz üzerinde çalışmadır, yoga yolunda ilerleyen kişinin belki de en uzun yolu budur, yoga derslerinde asanlara ayrılan bölüm bu yolun bir provasıdır.
Zihni sakinleştirme öz üzerinde çalışmanın sonucudur. Ancak işimizin en yoğun kısmı tam da burada başlar. Öz üzerinde çalışmanın daha derinlere inen, daha yoğun odaklanma ve inceleme ve araştırma isteyen, devamlılık isteyen safhasıdır burası.
Asanaların uyarmasıyla yoğunlaşan içe dönüş, kendine bakma tecrübesi ders boyunca her bir asanada tekrarlanır. Biz fiziksel bir çalışma yaptığımız düşünürken, ders boyunca kendimize farklı bir açıdan bakmış oluruz, içe dönmüş oluruz, kendimizle farklı bir yoldan bağ kurmuş oluruz. Fiziksel olarak olduğu kadar fizikselin de ötesinde bir iyileşme yaratır bu. Kendine bakmak, kendimizle bağ kurmak daima iyileştirici, değiştirici ve dönüştürücüdür. Bu şifadır.
Beden, zihin ve psişe birbirinden ayrılmaz bir bütünün parçalarıdır. Birini diğerinden ayırarak iyileştiremezsiniz. Kendine bakma, kendiniz üzerinde çalışma asanlarda fizik bedenin uyarılmasıyla başlar ancak yarattığı dönüşüm tüm benliğinizi sarar. Ve siz nerede nasıl bir dönüşüm ihtiyacı içindeyseniz onu şekillendirme fırsatıyla buluşursunuz.
Bu değişim ve dönüşüm sizin için bir fırsattır. Yoga eğitmeni sizin için bir akış hazırlar, asana hizalanmalarını ve içe odaklanmayı hatırlatır. Ancak içe dönüp dönmemek, kendinize bakmak, kendinizle bağ kurmak tamamen size kalmıştır. Yoga ve yogayı günümüze taşıyan öğretmenler, bizi bu derslere kavuşturdular, asanaları gösterdiler. Ancak ne sınıftaki yoga öğretmeni, ne de yoga öğretisi sizin yerinize içe dönebilir.
İçe dönmek, kendine bakmak, odaklanma ve çaba isteyen bir çalışmadır. Yoga yolunda ilerlemek isteyen bir kişinin başlıca uğraş alanıdır öz üzerinde çalışmak. Yoga zihni sakinleştirmektir, zihni sakinleştirmenin kendisi yoğun bir öz üzerinde çalışma sürecidir. Bununla beraber zihni terbiye ettiğiniz, sakinleştirdiğiniz ölçüde öz üzerinde çalışma yoğunlaşır ve derinleşir. Farkındalık artar. Tıpkı Yoga Sutralarda işaret edildiği gibi artık yolculuğunuzda daha derinlere inip, “ben kimim” vb. sorusunun açılmasıyla yeni bir çalışma evresine başlarsınız.
Bu tıpkı bilimsel bir çalışma gibi, inceleme, araştırma, deneme yanılma isteyen içsel bir süreçtir. Öz nedir? Ben kimim? Gören kim? Bu sorular fiziksel olarak farklı bir açıda durmayla başlayan içe dönüş yolculuğunun belki de en uzun durağıdır. Bu sürecin temsili, yoga derslerinin en uzun bölümü olan asana akışlarıdır. Hatırlayın, her bir asana içe dönüş fırsatı sunan küçük bir odacıktı. Her bir asana kısa bir çalışma alanı. Bu yönüyle, öz üzerinde çalışmanın ilk adımları, daha derinlerde atılacak adımların provalarıdır asanadaki duruşumuz.
Yazının devam eden konu başlıkları: Kimlikleri terk - Savasana ve Bilgelik ırmağına kavuşma - dersin sonu.
TÜM YAZILAR